بایوس (BIOS) چیست؟
بایوس (BIOS) برنامهای روی قطعهای از مادربورد (Motherboard) است که وظیفه هماهنگ کردن و پیکربندیهای پایهای و همچنین بوت کردن سیستم عامل را بر عهده دارد.
کلمه بایوس (BIOS) (بخوانید /ˈbaɪ.ɒs/) مخفف عبارت Basic Input/Output System به معنای "سامانه ورودی/خروجی پایهای" است.
مفهموم BIOS برای اولین بار توسط Gary Kildall (که یک محقق کامپیوتر بود) بیان شد و برای اولین بار در سیستم عاملش CP/M ظاهر شد. بعدها در نسخههایی از سیستم عامل MS-DOS فایلهایی قرار گرفتند که کار مشابه BIOS را انجام میدادند.
بایوس یک سفت افزار (Firmware) است که در داخل یک تراشه (Chip) بر روی همه مادربرد (Motherboard) در کامپیوترهای شخصی سازگار با IBM قرار میگیرد. سفت افزار یا فریم ویر به برنامههای سطح پایین تقریباً ثابتی (البته طی شرایطی قابل تغییر هستند) گفته میشود که در چیپهای الکتریکی ذخیره شده و معمولاً کنترل آن دستگاه را بر عهده میگیرند.
سفت افزار BIOS فقط خواندنی است به همین دلیل به آن ROM BIOS نیز گفته میشود. توجه کنید که حافظه فقط خواندنی هم تحت شرایطی مانند آپدیت کردن و ... قابل عوض شدن است. زمانی که کامپیوتر را روشن میکنید، بایوس وارد عمل شده و همان طور که از نامش پیداست، انواع خروجیها و ورودیها را تشخیص داده، مدیریت کرده و آنها را تست میکند. پس از تست کردن نوبت به آن میرسد که سیستم عامل را راه اندازی کند. این کار با تشخیص دادن رکورد راه انداز اصلی (MBR) روی حافظه تنظیم شده (حافظهای که در بایوس تنظیم میشود تا بوت از طریق آن حافظه انجام گیرد. مثل هارد دیسک ها، فلش مموریها و ...) انجام میگیرد.